Vägen till Hemmakontoret: Hur Livet som Digital Nomad Lärde oss Hemarbete

Vägen till Hemmakontoret: Hur Livet som Digital Nomad Lärde oss Hemarbete

När pandemin slog till öppnades våra ögon för de möjligheter som distansarbete erbjuder. Vi har alltid längtat efter mer frihet och balans mellan fritid och arbete, och sökt sätt att leva i enlighet med våra värderingar. Vår resa började under studietiden med en gammal Mercedes-buss från 1979. Trots sina opraktiska sidor visade den oss fördelarna med ett liv på vägarna och att arbete på distans faktiskt var möjligt för oss.

När hösten kom till Sverige och bilrutan var frostig på morgonen, hade vi äntligen sålt den gamla Mercedes-bussen och byggt färdigt vår nya skåpbil till en van (husbil). Vi körde under 4 dagar i sträck ner till norra Portugal. Där, fri från traditionella arbetsmönster, fann vi en ny vardag som kombinerade resor med arbete. Den första vintern i vår nya boendesituation lärde oss om hur man arbetar effektivt på distans. Dessa lärdomar tog vi med oss in i vår verksamhet Sand & Björk, för att förbättra förhållandena för hemarbetare.

Här är några av de viktigaste lärdomarna för ett effektivt hemarbete:

Skapa Struktur i Hemmakontoret
Utan traditionella kontorsstrukturer måste du skapa dina egna rutiner. Vi insåg snabbt att våra gamla arbetsmönster, inte fungerade med vår nya livsstil. De första månaderna var en utmaning. Vi försökte hålla fast vid våra gamla vanor, men insåg snart att de helt enkelt inte fungerade längre. Att jobba efter en klocka istället för efter behov visade sig vara ineffektivt och stressande. 

Vi införde fler regelbundna interna möten, där vi satte oss ner för att utvärdera våra framsteg, justera våra planer och säkerställa att vi höll kursen. Dessa "check ups" blev en ovärderlig rutin som gav oss möjlighet att reflektera över vad som fungerade och vad som behövde förändras.

Att skapa en struktur som fungerar för dig är nyckeln till framgångsrikt hemarbete. Våra erfarenheter har lärt oss vikten av att ha flexibla men fasta rutiner som kan anpassas efter livets skiftande behov. Genom att dela med oss av dessa insikter hoppas vi kunna hjälpa andra att hitta sin egen rytm och skapa ett hemmakontor som stöder både produktivitet och livskvalitet.


Ett Starkt Nätverk är Rent Guld
Vi hade aldrig klarat att fullfölja leveranser till kunder från 500 mils avstånd utan vårt starka nätverk. Våra relationer med andra yrkesverksamma och företag hade byggts upp under flera år och var nu avgörande för att hålla våra projekt på rätt spår.

Under de långa resorna genom Europa, från Frankrikes frostiga höstmorgnar till Teneriffas soliga vinterdagar, blev det tydligt hur viktiga dessa kopplingar var. Varje gång vi stötte på en utmaning – vare sig det gällde materialleveranser, tekniska problem eller att hitta lokala resurser – fanns det alltid någon i vårt nätverk som kunde hjälpa oss. Den här typen av stöd är ovärderlig för alla som arbetar på distans.

Även om vi är starka förespråkare för hemarbete, har vi också förstått att bygga och vårda relationer kräver ibland fysisk närvaro. Ett handslag, en fika, eller ett gemensamt skratt skapar en djupare förbindelse än vad en videochatt någonsin kan åstadkomma.

För att hjälpa andra hemarbetare att bygga och vårda sina nätverk, trots få fysiska knytpunkter, startade vi "Remote Work Collective". Det är ett nätverk där distansarbetare kan knyta nya kontakter, utbyta erfarenheter och stötta varandra. Vi vet av egen erfarenhet hur viktigt det är att ha ett starkt nätverk, och vi vill göra det enklare för andra att bygga sina egna.

Genom Remote Work Collective hoppas vi att fler ska kunna känna samma stöd och gemenskap som vi gjorde under våra resor. För i slutändan kan det vara våra relationer och vårt nätverk som gör att vi kan övervinna utmaningar och nå framgång, oavsett var vi befinner oss i världen.

Ergonomi Främjar Hälsa och Produktivitet

Under våra äventyr i husbilen upplevde vi många fantastiska vyer och inspirerande platser, men ergonomin på vår mobila arbetsplats lämnade mycket att önska. Vi hade skapat en charmig men opraktisk arbetsmiljö, där ständiga ryggsmärtor och nackstelhet blev vardag. Trots den kreativa inspirationen från våra ständigt skiftande omgivningar, insåg vi snabbt att vår kropp behövde bättre stöd för att kunna prestera optimalt.

Efter att ha levt med dessa besvär under en tid, bestämde vi oss för att göra några förändringar. Vi började med att justera höjden på våra sittplatser, vilket gav omedelbar lindring. Därefter investerade vi i en extern skärm som förbättrade vår arbetsställning avsevärt. Vi experimenterade också med att arbeta på lokala caféer, där miljöombytet och tillgången till mer ergonomiska möbler gav oss en välbehövlig paus från husbilen.

Till vår stora förvåning märkte vi att dessa små justeringar inte bara minskade våra fysiska besvär utan också ökade vår produktivitet. Med en bättre ergonomisk uppställning kunde vi arbeta längre perioder utan obehag, vilket gjorde att vi kunde fokusera bättre och leverera högkvalitativt arbete.

Efter att ha samlat på oss dessa erfarenheter började vi utforma vårt eget sortiment av hemmakontorsmöbler under varumärket Sand & Björk. Vår vision är att erbjuda flexibla och ergonomiska hemmakontorslösningar som främjar både hälsa, effektivitet och ett friare liv. Vi tror att ett välutformat hemmakontor inte bara förbättrar arbetsupplevelsen utan också bidrar till en bättre balans mellan arbete och fritid.

/Grundarna Evelina & Andreas

Följ vårt utforskande av framtidens arbetsplats! Shoppa våra hemmakontorsmöbler här! 


Tillbaka till blogg